Wil je een terras plaatsen, dan heb je qua vloerbedekking de keuze uit een brede waaier aan materialen. Denk hierbij maar aan hout of tegels.
Eén van de materialen die de laatste jaren zeer populair aan het worden is, is steentapijt. De reden voor deze stijgende populariteit zijn de vele voordelen.
Hoog tijd dus om eens ons licht te werpen op steentapijt. Wat zijn de vele voordelen van steentapijt? En hoeveel kost een terras in steentapijt?
Een vloer in steentapijt is eigenlijk een verzameling van miljoenen gedroogde en gezeefde steentjes, die bij elkaar worden gehouden met een soort van hars.
Onder de laag steentapijt wordt echter eerst nog een hechtende primer aangebracht. Voor steentapijten voor binnen wordt vaak epoxy gebruikt als bindmiddel, maar voor buitentoepassingen wordt vaak iets anders gebruikt, aangezien de vloer bestand moet zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Voor buiten wordt dan ook vaker een speciale PU (Polyurethaan) lijm gebruikt, die UV-bestendig, niet giftig en milieuvriendelijk is. Bovendien maakt PU-lijm de vloer elastisch, en hierdoor bestand tegen extreme temperaturen.
De steentjes en het bindmiddel worden met elkaar vermengd, en worden vervolgens uitgesmeerd. Na een 4-tal uur zal de vloer gehard zijn.
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een steentapijt. Dit zijn de voornaamste aandachtspunten:
Wat betreft de steentjes die in de vloer verwerkt zitten, kan je kiezen uit verschillende diktes. Je kan kiezen voor een klein formaat van 2 à 3mm, een medium formaat van 3 à 4 mm of een groot formaat van 4 à 6mm.
De grootte van de steentjes zal niet alleen de dikte van het steentapijt bepalen, maar ook de look. Hoe kleiner de steentjes die je kiest, hoe homogener de vloer er zal uitzien.
Wat de kleur van de vloer betreft, heb je in principe oneindig veel mogelijkheden. Maar aangezien het voor een terras is, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Zo wordt je terrasvloer blootgesteld aan zonlicht, waardoor het verstandig is om te kiezen voor lichtechte kleuren. Met lichtechte kleuren kies je voor kleuren die nauwelijks beïnvloed worden door zonnestralen. Granietsteentjes of fijne marmer zijn hier voorbeelden van.
Niettemin zal de niet-vergelende PU-hars er ook wel voor zorgen dat de oorspronkelijke kleur altijd behouden blijft.
Om je steentapijt een extra bescherming te bieden, kan je ook nog een glanzende toplaag aanbrengen. Het gaat dan om een transparante PU-topcoat.
De vele voordelen van steentapijt zijn de voornaamste reden voor de stijgende populariteit van de laatste jaren. Laten we deze voordelen dus eens oplijsten.
+ Steentapijt is een zeer stevige vloerbedekking. Het is scheur- en slijtvast, en heeft een zeer lange levensduur. Bovendien is het bestand tegen zeer hoge temperaturen en vriestemperaturen. Ook felle regen vormt geen probleem. Steentapijt heeft een open structuur en is dus waterdoorlatend. Hierdoor zullen er geen plassen blijven staan.
+ Ook qua onderhoud is steentapijt een zeer interessante materiaalkeuze. Steentapijten vloeren zijn makkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger. Als er dan toch mos of onkruid groeit, dan is dit dus makkelijk te reinigen.
+ Steentapijt kan ook zeer snel geplaatst worden, zeker in vergelijking met andere materialen. Ook al omdat je geen rekening hoeft te houden met speciale vormen of hoeken. Hier kan steentapijt immers probleemloos mee overweg.
+ Steentapijt is naadloos, en vertoont bij perfecte plaatsing helemaal geen verzakkingen. Het resultaat is een mooi egale vloer met een moderne uitstraling.
+ Omwille van de sterkte van steentapijt, kan dit vloertype voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Steentapijt kan bv. zowel binnen als buiten geplaatst worden. Ook voor buitentoepassingen heb je verschillende mogelijkheden. Een terras is uiteraard mogelijk, maar denk bijvoorbeeld ook aan opritten of tuinpaden.
+ Steentapijt is compatibel met verschillende soorten ondergrond. Steentapijt kan aangebracht worden op een ondergrond van asfalt, klinkers, beton, gestabiliseerd zand, … De enige voorwaarde is dat de ondergrond stevig genoeg is.
Steentapijten kunnen zowel een gesloten als een open structuur hebben. De steentapijten met een open structuur zijn waterdoorlatend, en in die zin wel interessant. Het nadeel van een steentapijt met een open structuur is dat deze wel een ruwer oppervlakte hebben. Dit is niet echt aangenaam als je graag blootvoets op je terras rondloopt.
Eén van de vele voordelen van steentapijt, is dat het zeer makkelijk te onderhouden en te reinigen is. Steentapijt is makkelijk te reinigen met een hogedrukreiniger.
Bovendien is het ook mogelijk om een terras in steentapijt te reinigen met javel of bleekwater. Dit zal immers geen schade aanbrengen aan het terras.
De prijs voor een terras in steentapijt zal vooral afhangen van de grootte van je terras. Ook de kleurkeuze zal een invloed uitoefenen op de prijs van je terras.
Ruwweg mag je uitgaan van een prijs tussen de 30 en de 75€ per m².
Voor het leggen van een terras in steentapijt doe je trouwens best een beroep op een professionele vakman. Steentapijt leggen is namelijk echt specialistenwerk.
Wil je graag een terras in steentapijt laten leggen door een professionele vakman, en ben je op zoek naar een prijs op maat? Via ons offerteformulier vraag je snel en makkelijk meerdere offertes aan bij de beste specialisten in jouw regio. Vergelijk de offertes die je ontvangt, en bespaar tot wel 35% op je factuur.
Heb je toch geen offerte ontvangen die je interessant vindt? Geen reden tot wanhoop, de offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus niets te verliezen.