×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Terras aanleggen met terrastegels: het complete overzicht!

Terrastegels zijn nog steeds bijzonder populair als ondergrond voor het leggen van terrassen. Ze zijn sterk en duurzaam, en je kan bovendien kiezen uit tegels in verschillende materialen. Welk materiaal je best kiest, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur, je budget en de gewenste levensduur.

Welk soort terrastegels zijn er allemaal? Wat zijn de voordelen en nadelen van elk type terrastegel? En hoeveel kosten ze?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


terrastegels © Shutterstock - Bij het aanleggen van een terras heb je steeds de keuze uit verschillende soorten terrastegels

Soorten terrastegels

Terrastegels zijn te verkrijgen in verschillende materialen. Toch zijn er een aantal terrastegels die er qua populariteit bovenuit steken. Hieronder vind je de meest voorkomende terrastegels in ons land.

Keramische terrastegels

keramische tegels © Shutterstock - Keramische tegels zijn sterk en onderhoudsvriendelijk, en hebben ook nog eens een moderne uitstraling

Keramische terrastegels zijn tegels die gemaakt worden op basis van klei, zand, bindmiddelen en eventueel ook nog enkele toeslagstoffen. Door het klei komen deze tegels aan hun typische kleur met roodtinten. Bovendien is het mogelijk om ook nog kleurpigmenten toe te voegen tijdens het productieproces, waardoor deze tegels in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Keramische terrastegels zijn gekleurd tot in de kern, wat betekent dat ze heel kleurvast zijn, en hun kleur steeds blijven behouden.

Keramische tegels hebben als voordeel dat ze heel sterk zijn, en bovendien ook heel onderhoudsvriendelijk. Ze zijn goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Ze worden uiteraard ook vaak gekozen omwille van hun natuurlijke looks.

Terrastegels uit klei kan je verkrijgen in verschillende formaten. Met een dikte van 2cm zijn ze doorgaans iets dunner dan andere soorten terrastegels. Net omwille van hun beperkte dikte is een vlakke en stabiele ondergrond noodzakelijk, om te vermijden dat ze later gaan breken onder een te zware belasting.

Keramische terrastegels zijn, net als natuursteen tegels, één van de duurdere types terrastegels.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van keramische terrastegels.

Betonnen terrastegels

betontegels © Shutterstock - Betontegels worden vaak gekozen als goedkoper alternatief voor keramische tegels of natuursteen tegels

Betonnen terrastegels zijn een goedkoper alternatief voor de duurdere terrastegels in keramiek of in natuursteen. Ze zijn gemaakt van beton, en hebben een moderne en bijna industriële look.

Net als keramische terrastegels zijn ook terrastegels in beton te verkrijgen in verschillende formaten. Grotere formaten hebben een iets modernere uitstraling, en bovendien liggen de plaatsingskosten van grotere tegels iets lager. Ze hebben een dikte van gemiddeld zo’n 4cm.

Betontegels zijn heel sterk en duurzaam. Ze worden niet alleen gebruikt voor terrassen, maar ook voor opritten en tuinpaden. Ze kunnen dus een zware belasting verdragen. Wel is het noodzakelijk dat je vooraf een stevig en uitgevlakt zandbed aanlegt, waarin de betontegels geplaatst worden.

Betontegels zijn iets goedkoper dan keramische tegels, omdat ze enkele nadelen hebben. Zo zijn ze niet zo kleurvast, waardoor je ze bijvoorbeeld niet mag reinigen met een hogedrukreiniger. Bovendien zijn ze heel gevoelig voor zuren en chemicaliën. Je moet bijvoorbeeld regelmatig bladeren van je terras verwijderen, omdat die zuren bevatten die vlekken kunnen maken op je terras.

Betontegels hebben ook een relatief open structuur, waardoor mossen en algen zich makkelijk kunnen gaan hechten. Hierdoor zal je je tegels regelmatig moeten schoonmaken.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van betontegels.

Natuursteen terrastegels

natuursteen tegels © Shutterstock - Natuursteen terrastegels zijn razend populair dankzij hun authentieke en natuurlijke uitstraling

Ook terrastegels in natuursteen zijn zeer populair in ons land. Binnen deze categorie kan je ook nog eens kiezen voor verschillende soorten natuursteen. De meest bekende natuursteensoorten voor terrassen zijn basalt, blauwsteen, leisteen, graniet en marmer.

Natuursteen terrastegels zijn bijzonder populair omwille van hun authentieke en natuurlijke uitstraling. Je kan ze verkrijgen in verschillende formaten, en ook in verschillende afwerkingen. Zo kan je kiezen voor een gladde, verfijnde of ruwe afwerking.

Bijkomende voordelen zijn hun onderhoudsvriendelijkheid en het feit dat ze geen vocht opnemen.

Samen met keramische terrastegels zijn natuursteen tegels één van de duurste soorten terrastegels.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van natuursteen tegels.

Houten terrastegels

houten terrastegels © Shutterstock - Houten terrastegels hebben een natuurlijke uitstraling, en zijn heel makkelijk te leggen

Houten terrastegels zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een terras met een landelijke en natuurlijke uitstraling. Ze zijn in vergelijking met de vorige terrastegels heel goedkoop, maar veel minder stevig.

Terrastegels zijn eventueel zelf te leggen. Je hebt dan een goede ondergrond nodig, bijvoorbeeld een houten frame, die moet verhinderen dat de tegels snel gaan kromtrekken.

Ontdek de eigenschappen en voordelen van houten terrastegels.

Wat is de prijs voor het leggen van terrastegels?

De prijs voor het leggen van een terras met terrastegels hangt in de eerste plaats af van het type tegels dat je kiest, en natuurlijk ook van de oppervlakte van je terras. Voorts zal ook de moeilijkheidsgraad de totale kostprijs van je terras beïnvloeden. Denk maar aan complexe hoeken of speciale legpatronen.

Terrastegels in keramiek en natuursteen zijn de duurste types terrastegels. Dat komt vooral omwille van hun populariteit en hun complexere productieproces. Bovendien hebben ze heel wat mooie voordelen te bieden, en hebben ze een langere levensduur, wat hun hogere prijs rechtvaardigt.

Betonnen terrastegels zijn dan weer iets goedkoper, omdat beton een goedkopere grondstof is. Bovendien is het productieproces iets eenvoudiger.

Houten terrastegels zijn het goedkoopste type terrastegels, maar zij hebben dan ook de kortste levensduur. Ook zijn ze niet zo stevig als de andere soorten terrastegels.

Hieronder vind je nog eens een overzicht van de verschillende soorten terrastegels en hun richtprijzen.

Type buitentegelPrijs per vierkante meter
Keramische tegels80 à 145 euro
Betonnen tegels40 à 85 euro
Natuursteen tegels70 euro
Houten tegels35 à 150 euro

Naast de prijs voor de terrastegels zelf, moet je uiteraard ook nog de kosten voor de plaatsing meetellen. Het gaat dan ook over het aanbrengen van een stabiele ondergrond en het leggen van de tegels zelf. De prijs voor het plaatsen van de tegels schommelt doorgaans tussen de 40 en de 60 euro per vierkante meter.

Gratis offertes voor het aanleggen van een tegelterras

Voor het leggen van een terras met terrastegels doe je best een beroep op een specialist. De tegels moeten niet alleen goed gelegd worden, je hebt bovendien een stabiele en vlakke ondergrond nodig. Zoniet loop je het gevaar dat je tegels zullen breken.

Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen voor het leggen van jouw terras? Via onderstaand offerteformulier ontvang je meteen meerdere gratis offertes op maat van de beste specialisten in jouw streek. Vergelijk de offertes aandachtig, en bekom zo de beste prijs.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg