Voor het leggen van een terras heb je verschillende mogelijkheden qua materialen. Hout is natuurlijk een klassieker, en ook een betonnen terras is aan een opmars bezig.
Een ander populair materiaal zijn natuurlijk de tegels, waar je ook heel veel mogelijkheden hebt. Eén hiervan is composiet. Composiet terrastegels zijn populair omwille van hun mooie uitstraling en hun vele voordelen.
Laten we dus eens ontdekken wat die voordelen zijn, en hoe je een composiet terras juist aanlegt.
Composiet is eigenlijk een mix van hout en kunststof. Het wordt gemaakt op basis van hardhoutstof en HPD (High Density Polyethyleen).
De interessante mix van hout en kunststof zorgt ervoor dat composiet de voordelen van deze twee materialen combineert. Zo heeft composiet dezelfde unieke uitstraling van hout, en heeft het ook de interessante eigenschappen van kunststof. Dit betekent dat composiet tegels zeer sterk zijn, perfect bestand zijn tegen vocht, en ook niet verkleuren.
+ In tegenstelling tot een houten terras zal een terras in composiet terrastegels niet verkleuren door de zon. Een terras in composiet blijft dus veel langer mooi dan een houten terras.
+ Een ander nadeel van een houten terras dat je niet hebt bij een composiet terras, zijn de splinters. Je moet altijd een beetje voorzichtig zijn om blootvoets op een houten terras te stappen. Bij een composiet terras heb je dit gevaar niet.
+ Een terras in composiet tegels is heel onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het terras helemaal niet te oliën of te beitsen zoals een houten terras. Na de plaatsing hoef je het enkel maar op tijd en stond te reinigen.
+ Composiet tegels zijn ook heel vormvast. Ook dat is een probleem dat je wel eens hebt bij houten terrassen, zeker bij vochtig weer. Kromgetrokken houtplanken kunnen je terras helemaal naar de vaantjes helpen. Bij composiet tegels zal je dit probleem niet hebben.
+ Voor het maken van composiet gebruikt men vaak gerecycleerd hout. Dit betekent dat er voor de fabricage van composiet tegels geen extra bomen moeten sneuvelen, wat composiet een heel milieuvriendelijk karakter geeft.
+ Composiet tegels zijn heel geschikt voor het aanleggen van een terras rond een zwembad, aangezien deze tegels goed bestand zijn tegen chloorwater en zout.
Nog een ander voordeel van composiet tegels, is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen en kleuren.
Wat de afmetingen betreft, heb je de keuze uit tegels met afmetingen van 30*30cm, 50*50cm, 90*90cm en 100*100cm. Dit zijn de standaard formaten voor composiet tegels. De tegels met het kleinste formaat van 30*30cm zijn doorgaans kliktegels, wat betekent dat je deze tegels legt door ze in elkaar te klikken. Het gaat heel snel en makkelijk. Ze zijn vooral bedoeld om te leggen op harde, vlakke en stabiele ondergronden. Zo vind je ze vaak terug op balkons.
De grotere formaten moeten op een onderliggende houten structuur gelegd worden. Ze kunnen zowel op een harde als op een zachte ondergrond gelegd worden.
Qua kleuren kan je doorgaans kiezen uit zwart, lichtgrijs, bruin en antraciet. Andere kleuren zijn mogelijk op aanvraag.
Composiet tegels kunnen op verschillende plaatsen gelegd worden. Ze kunnen dienen als een klassiek terras in de tuin, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook op een balkon gelegd worden.
Wil je composiet tegels direct op de ondergrond plaatsen, dan zijn enkel de tegels van het kleinste formaat (30*30cm) geschikt. Deze tegels zijn makkelijk in elkaar te klikken, waardoor het plaatsen van het terras zeer snel gaat.
Tegels in andere formaten mogen niet rechtstreeks op de ondergrond gelegd worden. Doe je dit wel, dan kunnen ze in contact komen met vocht, wat niet bevorderlijk is voor de levensduur van je terras. In dit geval moet je dus eerst een balkenstructuur leggen, waarop dan de tegels geplaatst kunnen worden.
Wil je het terras aanleggen op een harde ondergrond, dan maak je eerst een structuur van hardhouten of composiet balken. Hier worden dan de tegels opgelegd. Om de balkenstructuur te beschermen tegen vocht, leg je onder de balken nog bitumen stroken.
Hoeveel balken je moet leggen, hangt af van de grootte van de tegels. Over het algemeen is het veilig om elke tegel te ondersteunen met drie balken. Twee aan de zijkanten, en nog één in het midden.
Wil je een terras leggen op een zachte ondergrond, dan begin je door eerst de ondergrond mooi te egaliseren. Hierop wordt dan een worteldoek gelegd, om te voorkomen dat onkruid tussen de tegels kan groeien.
Nadien plaats je vierkante stoeptegels op gelijke afstand van elkaar. De stoeptegels dienen als ondergrond voor je composiet terras.
Als één van de voordelen meldden we al dat een composiet terras heel weinig onderhoud vergt. In tegenstelling tot een houten terras hoef je een composiet terras niet vooraf te oliën of te beitsen.
Om je terras er in de beste staat te laten uitzien, is het natuurlijk wel nodig om het regelmatig een poetsbeurt te geven. Dit kan je doen met een gewone bezem en water, met daarin een reinigingsmiddel toegevoegd.
Indien je terras na verloop van tijd toch groen kleurt, dan kan je eventueel wel een bleekwateroplossing gebruiken, al gebruik je wel maximaal 10% bleekwater. Nadien spoel je het terras zeer goed schoon met zuiver water.
Olievlekken en vetvlekken probeer je zoveel mogelijk te vermijden. Indien ze er toch zijn, dan reinig je de vlekken best zo snel mogelijk met water en zeep.
Een composiet terras is trouwens perfect te reinigen met een hogedrukreiniger. Je gebruikt dan best wel een maximale druk van 100 bar, en hou minstens 30cm afstand.
Gebruik in geen geval een vuilfrees, aangezien dit schade kan toebrengen aan je terras.
De prijs voor een composiet terras hangt voornamelijk af van de type tegel dat je wil plaatsen, de grootte van je terras en de ondergrond waarop je het terras wil aanleggen.
Wil je een terras aanleggen op een zachte ondergrond, dan vergt dit veel meer voorbereidingswerken dan wanneer je de tegels legt op een harde ondergrond. Je moet immers eerst de grond perfect egaliseren, en nadien moet er ook nog een fundament komen om te voorkomen dat het terras zal verzakken.
Ruwweg mag je ervan uitgaan dat de kostprijs voor het aanleggen van je composiet terras zal schommelen tussen de 100 en de 150€ per vierkante meter.
Ben je op zoek naar een prijs op maat voor het aanleggen van een composiet terras? Vul ons offerteformulier in, en ontvang meteen meerdere prijzen van de beste specialisten in jouw regio. Vergelijk hun prijzen en bespaar tot wel 35% op je factuur.
Geen goede offerte ontvangen? Geen erg, alle offertes die je ontvangt zijn gratis en vrijblijvend.