×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een terras met betonklinkers: werkwijze en richtprijzen

Indien je van plan bent om een terras aan te leggen met klinkers, dan kan je kiezen uit verschillende materialen. Zo is een terras in keramische klinkers of kleiklinkers een heel populaire optie. Een goedkoper alternatief voor keramische klinkers is het gebruik van betonklinkers.

Naast de goedkopere prijs hebben betonklinkers ook nog wel andere voordelen ten opzichte van de alternatieven. Maar er zijn ook enkele nadelen. Laten we eens ontdekken waarom je zou moeten kiezen voor betonklinkers, hoe je een terras in betonklinkers het best onderhoudt, en hoeveel het zou kosten.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen en nadelen van betonklinkers?

Betonklinkers kunnen best wel wat troeven op tafel leggen, maar we mogen zeker ook niet blind zijn voor sommige nadelen. Dit is een oplijsting van alle voordelen en nadelen van betonklinkers.

Voordelen van betonklinkers

betonklinkers © Shutterstock - Betonklinkers kunnen uitpakken met heel wat mooie voordelen

+ We kennen beton allemaal als een zeer stevig en robuust materiaal. Betonklinkers zijn over het algemeen zeer sterk, waardoor je terras wel wat belasting kan verdragen. Zware tuinmeubelen zetten op je terras is dus geen enkel probleem.

+ Het grote voordeel van betonklinkers ten opzichte van keramische klinkers is de lagere prijs. Beton is over het algemeen goedkoper dan keramiek, waardoor ook de klinkers in beton goedkoper zullen zijn. Meer over de prijs van betonklinkers vind je verderop in dit artikel.

+ Hoewel beton niet de meest charmante uitstraling heeft, heb je toch wel wat mogelijkheden op vlak van tinten en formaten. Hierdoor kan je experimenteren met verschillende legpatronen, waardoor je toch je eigen touch kan geven aan het terras.

+ Een terras in betonklinkers is redelijk makkelijk te onderhouden, al moet je wel rekening houden met een aantal zaken (later meer hierover). Bovendien zijn betonklinkers zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Nadelen van betonklinkers

Sommige goedkopere soorten betonklinkers durven wel eens hun kleur te verliezen na verloop van tijd. Het gaat dan vooral om betonklinkers die niet voorzien zijn van een slijtvaste laag, of waarvan de slijtvaste laag van slechte kwaliteit is. Ook kan die slijtvaste laag beschadigd raken indien je de betonklinkers reinigt met een hogedrukreiniger. Dit is een belangrijk nadeel ten opzichte van de keramische klinkers, die gekleurd zijn tot in hun kern.

Indien betonklinkers geen beschermende coating hebben, kunnen ze ook sneller vuil worden. Ze zijn dan ook sneller vatbaar voor aanslag van algen of mossen, aangezien vocht tot in de klinkers kan dringen.

In vergelijking met andere soorten ondergrond voor terrassen, is het leggen van klinkers een vrij arbeidsintensief werk. Bovendien moet je ook een boord plaatsen rondom het terras, om te beletten dat de klinkers gaan verschuiven.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


betonklinkers terras © Shutterstock - Betonklinkers kunnen gelegd worden in verschillende formaten

Welke soorten betonklinkers zijn er?

Hoewel beton een vrij eentonig imago heeft, zijn er toch verschillende soorten betonklinkers op de markt te verkrijgen. Betonklinkers kunnen bijvoorbeeld verschillen op vlak van formaat, kleurtinten en afwerking.

betonklinkers formaten © Shutterstock - Door verschillende formaten af te wisselen krijg je meer variatie in je klinkerterras

Formaten

Betonklinkers zijn te verkrijgen in verschillende formaten. De meest courante formaten zijn:

Door de verscheidenheid aan formaten heb je best wel wat mogelijkheden om je terras in te vullen. Je kan klinkers kiezen die allemaal hetzelfde formaat hebben, maar je kan ook verschillende formaten afwisselen, om zo een mooi effect te creëren.

Kleuren

De tijd dat betonklinkers alleen maar grijs waren, ligt al even achter ons. Hoewel antraciet grijs nog steeds de meest courante kleur is, kan tegenwoordig ook voor zwart of andere kleuren gekozen worden. Fabrikanten kunnen namelijk makkelijk kleurstoffen toevoegen aan de betonklinkers, waardoor ze stenen in allerlei soorten kleurtinten te verkrijgen zijn.

Net zoals bij de formaten kan je ook op vlak van kleuren kiezen voor eenzelfde kleur voor alle klinkers, of experimenteren met een terras in verschillende kleurtinten en legpatronen. Veel voorkomende legpatronen zijn bijvoorbeeld halfsteensverband, keperverband, blokverband of wildverband.

Getrommeld

Wat de afwerking betreft, kan je kiezen voor een getrommelde klinker of een niet getrommelde klinker. In het geval van een getrommelde klinker wordt de steen vooraf in een trommel gegooid, waarna deze in de trommel rondgedraaid wordt. Als gevolg hiervan zullen de scherpe kanten van de klinker afgevlakt worden, waardoor de klinker een soort van ruwere look krijgt. De klinker ziet er minder 'nieuw' uit, wat een iets charmantere uitstraling geeft.

getrommelde betonklinkers © Shutterstock - Door te kiezen voor getrommelde betonklinkers krijgt je klinkerterras iets meer authenticiteit

Waterdoorlatendheid

Tot slot is het ook verstandig om even stil te staan bij de waterdoorlatendheid van je terras in betonklinkers. Indien je (regen)water goed laat weglopen, blijft je terras minder lang nat, en zal je de groei van onkruid en mossen op je terras kunnen vertragen. Er zijn twee manieren waarop je de waterdoorlatendheid van je terras kunt verhogen.

Enerzijds kan je kiezen voor poreuze betonklinkers. In dit geval loopt het regenwater weg via de betonklinkers zelf. Het poreuze karakter van de betonklinkers laat toe dat water in de tegels kan trekken, en via de tegels ook verder in de ondergrond kan trekken.

Anderzijds is het ook mogelijk om het regenwater te laten wegtrekken via voegen tussen de klinkers. In dit geval zijn de stenen op die manier gelegd dat er voegen tussen de klinkers ontstaan, waarlangs er water kan wegvloeien. Vaak zijn er tussen de klinkers ook afstandhouders aangebracht, zodat de afstand tussen de klinkers steeds behouden blijft.

Hoe een terras met betonklinkers onderhouden?

Om betonklinkers te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden, worden ze vaak vooraf behandeld met een beschermende coating. Dankzij deze coating worden betonklinkers minder snel vuil, en zullen vetvlekken minder snel in de klinkers trekken. Vallen er toch vetvlekken op de klinkers, dan kan je het best toch zo snel mogelijk de vetvlekken manueel verwijderen, om alle risico's te vermijden.

Hoewel de beschermende laag dient om te beschermen, moet deze coatinglaag zelf ook beschermd worden. Je moet er heel omzichtig mee omspringen. Daarom is het bijvoorbeeld af te raden om betonklinkers te reinigen met een hogedrukreiniger. De sterke druk van het water kan deze beschermende coating beschadigen, waardoor de betonklinker z'n beschermende laag verliest. Om vet- en olievlekken te reinigen, gebruik je best een daarvoor bestemd product in combinatie met een beetje water.

Wat mos- en algenvorming betreft, dit kan je tegengaan door een anti-mosproduct te gebruiken dat speciaal gericht is op het verwijderen van mossen en algen. Deze kan je vinden in de betere speciaalzaak. Ook hier weer moet je het gebruik van een hogedrukreiniger ten allen tijde vermijden.

betonklinkers leggn © Shutterstock - Betonklinkers laten leggen is over het algemeen goedkoper dan het leggen van keramische klinkers

Wat is de prijs voor een terras in betonklinkers?

Eerder in dit artikel hebben we al vermeld dat betonklinkers doorgaans goedkoper zijn dan keramische klinkers. Maar hoeveel kost nu eigenlijk het aanleggen van een terras in betonklinkers?

Dit hangt uiteraard af van verschillende factoren. Zo zal de grootte van je terras een invloed uitoefenen op de uiteindelijke kostprijs. Ook de afwerking die je kiest zal een invloed uitoefenen op de prijs. Denk maar aan de speciale beschermende coating voor de klinkers, of het leggen van de klinkers in bepaalde legpatronen.

Voor het aanleggen van een terras met betonklinkers moet je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 35 en de 55€ per m².

Tot slot zal de prijs uiteraard ook duurder zijn wanneer je de klinkers laat leggen door een ervaren vakman. Toch is dit z'n meerprijs waard, want enkel met een vakman ben je verzekerd van een foutloos resultaat.

Voor het aanleggen van een terras met betonklinkers moet je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 35 en de 55€ per vierkante meter. Het gaat in dit geval dan om de standaard betonklinkers. Kies je voor speciale klinkers, dan kan de prijs oplopen. Ook loopt de prijs op naarmate je terras speciale hoeken en vormen heeft.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Wil je graag weten hoeveel jij zou moeten betalen voor de aanleg van een terras? Vul onderstaand offerteformulier in, zodat wij je in contact kunnen brengen met de beste plaatsers actief in jouw regio. Zij zullen je elk een gratis offerte op maat voorleggen, zodat je rustig meerdere offertes kan vergelijken.

Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo op je eindfactuur. Toch geen goede offerte ontvangen? Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend!


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg