Wie graag droog op z'n terras wil zitten, maar toch nog wil genieten van een fris briesje, die moet voor een terrasoverkapping gaan. Zoals het woord het al zegt, een terrasoverkapping is een soort dakconstructie dat je over je terras kan plaatsen, zodat je beschermd bent tegen neerslag, maar ook tegen de felle zonnestralen.
Ben jij ook één van de vele mensen die geïnteresseerd zijn in het plaatsen van een terrasoverkapping, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina geven we je het volledige overzicht!
Een terrasoverkapping kan je eigenlijk een beetje beschouwen als een veranda, maar dan zonder de muren. Een terrasoverkapping is net zoals een veranda een constructie met veel lichtinval, en met de voornaamste bedoeling dat je volop van je tuin kan genieten.
Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Kan je niet kiezen welke van de twee je wil plaatsen? Wij helpen je kiezen met deze mogelijkheden.
Heb je genoeg ruimte en budget? Dan is het prefect mogelijk om beide constructies naast elkaar te plaatsen. Een veranda, met daarnaast ook nog een terrasoverkapping. Zo combineer je het beste van beide constructies. In de winter kan je namelijk vanuit je veranda genieten van de tuin, in de zomer kan je genieten van een frisse wind onder je terrasoverkapping.
Ben je bang dat je terrasoverkapping de helft van het jaar ongebruikt zal blijven? Dat is niet nodig, een terrasoverkapping kan het hele jaar door nuttig zijn. Zo kan je deze ruimte in de winter gebruiken als droge opslagruimte, of om bijvoorbeeld je vuilzakken buiten te zetten.
Het is ook perfect mogelijk om je terrasoverkapping om te vormen tot een veranda, indien je kiest voor bepaalde elementen in je constructie. Zo kan je de plaatser vragen om grote klapramen aan te brengen. In de winter kan je de ramen dichtdoen, en de ruimte gebruiken als veranda, in de zomer wordt de ruimte een open terrasoverkapping.
Een terrasoverkapping is later ook makkelijk om te bouwen tot een veranda. Met drie extra wanden zit je al meteen veel beter beschermd tegen wind en regen, en kan je ook in de winter lekker warm binnen zitten. Let uiteraard wel op het isolatievermogen van je veranda. Het is daarom belangrijk om voor de juiste materialen te kiezen, zowel op vlak van beglazing als op vlak van materialen.
Qua materialen wordt vaak gekozen voor hout, aluminium of PVC. Meer over de gebruikte materialen voor terrasoverkappingen vind je in de volgende paragraaf.
Met een veranda kan je het hele jaar lang lekker beschut genieten van een mooi uitzicht op je tuin. Kies je voor een veranda ipv een terrasoverkapping? Dan zijn er enkele zaken waarop je zeker moet letten bij plaatsing, zoals gebruik van materialen, isolatie en ventilatie.
Hoe ga je te werk bij het plaatsen van een veranda?
Net zoals veranda's kunnen ook terrasoverkappingen uit verschillende materialen bestaan. De keuze voor het juiste materiaal is een belangrijke, aangezien het gekozen materiaal een grote impact zal hebben op de uitstraling van je constructie, maar ook op de uiteindelijke kostprijs.
Het is dus heel verstandig om alle materialen eens naast elkaar te leggen, en te kijken wat de voordelen en nadelen zijn van elk materiaal.
De meeste terrasoverkappingen worden in hout opgetrokken. En dat is niet zo verwonderlijk, want hout is een materiaal met vele voordelen.
Zo is er uiteraard de natuurlijke uitstraling van hout. Op een terras wil je je verbonden voelen met de natuur rondom je, en dat gevoel kan je versterken door te kiezen voor hout.
Maar hout heeft nog een aantal andere voordelen. Zo heb je natuurlijk een ongelooflijk ruime keuze aan houtsoorten. De meeste populaire houtsoorten zijn tropisch hardhout, maar ook geïmpregneerd hout is een mogelijkheid. Bij de keuze voor de houtsoort zijn een aantal dingen belangrijk. Zo is de duurzaamheidsklasse van de houtsoort een factor om rekening mee te houden. Houtsoorten hebben een duurzaamheidsklasse van 1 tot 5, waarbij hout met klasse 1 het meest duurzaam is. Deze houtsoorten hebben een levensduur tot wel 25 jaar en langer.
Ook moet je kijken of het hout wel bestand is tegen vocht, schimmel en insecten. Kies daarom bijvoorbeeld voor hout dat op voorhand behandeld is, zoals geïmpregneerd hout.
Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor ecologisch verantwoord hout. Kies in dat geval voor een houtsoort met een FSC label.
Voordelen en nadelen van een terrasoverkapping in hout
+ Natuurlijke uitstraling
+ Keuze uit vele houtsoorten
+ Makkelijk op maat te bewerken
+ Lange levensduur
Onderhoud nodig
Niet het goedkoopste materiaal
Aluminium is een licht materiaal, dat tegelijk ook sterk en duurzaam is. Het is één van de meest gebruikte materialen voor het bouwen van veranda's en ook voor terrasoverkappingen is het een populair materiaal. Bij veranda's wordt het vaak gebruikt omdat het goed kan isoleren. Een voordeel dat niet opgaat bij terrasoverkappingen, aangezien je in een open ruimte zit.
Wel zijn er nog vele andere voordelen die van aluminium een uitstekend materiaal maken om je terrasoverkapping in op te trekken. Zo heeft aluminium, in tegenstelling tot hout, geen overhoud nodig. Ongemakken die bij hout wel eens voorkomen, zoals algen en schimmels, maken geen kans op het gladde oppervlak van aluminium. En als die er al zijn, dan kan je deze makkelijk afwassen.
Aluminium is ook een zeer stevig materiaal, waardoor het uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Je terrasoverkapping in aluminium blijft makkelijk overeind bij de meest barre weersomstandigheden.
Ook de strakke en moderne uitstraling van aluminium spreekt heel veel mensen aan.
Voordelen en nadelen van een terrasoverkapping in aluminium
+ Moderne uitstraling
+ Stevig en duurzaam
+ Licht materiaal
+ Geen onderhoud nodig
Niet zo makkelijk om maat te bewerken
Nog iets duurder dan hout
Geringe kleurkeuze
Ook PVC is een heel sterk materiaal dat vaak gebruikt wordt voor buitentoepassingen. Het is bovendien ook transparant, waardoor je terrasoverkapping nog meer lichtinval krijgt.
In tegenstelling tot glas zal PVC niet zo makkelijk breken. Bovendien is het ook een veel goedkoper materiaal dan glas. Net daarom wordt PVC vaak gekozen boven glas.
Niet de hele terrasoverkapping wordt uit PVC opgebouwd. Vaak wordt PVC gecombineerd met steunpilaren uit hout of aluminium. Enkel het dak wordt dan van PVC gemaakt.
Voordelen en nadelen van een terrasoverkapping in PVC
+ Goedkoop materiaal
+ Stevig
+ Vergt weinig onderhoud
+ Licht materiaal, weinig steunbalken nodig
+ Laat bepaalde hoeveelheid licht door, en kan UV-filter bevatten
Algen en mossen gaan zich vrij snel hechten op PVC
Niet krasbestendig zoals glas
Ook glas wordt nog steeds zeer vaak gebruikt bij de constructie van terrasoverkappingen. Net zoals bij PVC zal ook glas gecombineerd worden met hout of aluminium.
De redenen waarom glas nog steeds verkozen wordt boven PVC, is omdat het veel sterker is. Bovendien laat glas 100% van het licht door, daar waar PVC slechts 85% van het licht doorlaat.
Glas is een zwaar materiaal, en dit heeft de nodige consequenties voor de rest van je constructie. Zo moeten de steunpilaren en de fundering stevig zijn, daar waar je slechts een beperkt aantal steunpilaren nodig hebt bij PVC.
Aangezien glas veel licht doorlaat, kan je al snel een broeikaseffect gaan creëren onder je terrasoverkapping, en dit wil je net vermijden. Daarom is het verstandig om screens of zonwering te overwegen, of om te kiezen voor speciaal glas, zoals hoogrendementsglas of melkglas.
Voordelen en nadelen van een terrasoverkapping in glas
+ Stevig en duurzaam
+ Natuurlijke uitstraling
+ Laat veel licht door
+ Makkelijk te reinigen
Dure constructie, ook omwille van stevige steunpilaren die nodig zijn
Breekbaar
Als tegenovergestelde van glas kan je ook voor een terrasoverkapping met doek gaan. Je kan dit een beetje beschouwen als een combinatie van een vaste terrasoverkapping met een knikarmscherm.
Het voordeel van deze methode is dat de constructie wel vast is, maar dat je het doek naar eigen wens kan inschuiven en uitschuiven al naargelang het weer. Het is zelfs mogelijk om het doek in de winter zelfs helemaal te verwijderen. Zo raakt het niet beschadigd bij barre weersomstandigheden.
Het doek wordt meestal gemaakt van een composiet materiaal. Meestal gaat het om een combinatie van PVC en polyester. Deze doeken zijn zeer sterk, bestand tegen vocht en volledig waterdicht.
Voordelen en nadelen van een terrasoverkapping met doek
+ Veel keuze aan doeken
+ Licht materiaal
+ Makkelijk op maat te maken
+ Houdt de zon goed tegen
Moet in de winter best binnengehaald worden
Lastig te reinigen
De kans is groot dat je wel wat tijd doorbrengt onder je terrasoverkapping. Je wil dan ook zo comfortabel mogelijk zitten. Denk dus niet enkel na over de constructie zelf, maar ook over de bijkomende opties die je hebt.
Is een verwarmingselement in een open constructie wel interessant? Dat is het zeker, als je kiest voor infraroodverwarming. Denk bijvoorbeeld maar aan de terrasverwarmers die je vaak ziet opduiken op koudere dagen.
Wil je dus ook op killere avonden nog kunnen genieten onder je terrasoverkapping, kies dan voor infraroodverwarming onder het dak van je overkapping. Afhankelijk van de grootte van je terras heb je dit type verwarming al voor 100 à 400€.
Wil je op koudere dagen toch nog onder je terrasoverkapping kunnen zitten? Dan is infrarood terrasverwarming zeker een te overwegen optie. Je kan kiezen uit verschillende soorten terrasheaters, en dit al vanaf een scherpe prijs.
Lees meer over infrarood terrasverwarming!
Bij sommige materialen kan het onder je overkapping al snel te warm worden wanneer de zon er fel op schijnt. Denk maar aan glas, waarbij je al snel een broeikaseffect creëert.
Door een zonnescherm te plaatsen, kan je de warmte van de zon toch blokkeren, en blijft het relatief koel op je terras. Afhankelijk van de grootte van je terras kan een zonnescherm al snel meer dan 500€ kosten.
Heb je verwarming geplaatst om op koudere zomeravonden op je terras te kunnen zitten? Dan mag verlichting natuurlijk niet ontbreken.
LED verlichting voor op je terras heb je al voor 200 à 500€, inclusief montage.
Omdat je met veel minder zaken rekening hoeft te houden, is een terrasoverkapping veel goedkoper dan een veranda. Je hoeft immers niet te denken aan zaken zoals isolatie en luchtcirculatie.
De prijs voor een terrasoverkapping hangt voornamelijk af van de grootte van je terras en het materiaal dat je kiest. Dit toont nog maar eens aan dat de keuze voor het materiaal zeer belangrijk is.
Dit zijn enkele richtprijzen voor het plaatsen van een terrasoverkapping volgens materiaalkeuze.
Soort terrasoverkapping | Richtprijs |
---|---|
Houten terrasoverkapping | 500€ tot 2.500€ |
Aluminium terrasoverkapping | 1.200€ tot 2.600€ |
PVC terrasoverkapping | 800€ tot 2.000€ |
We kunnen je natuurlijk enkel richtprijzen geven, om je toch een idee te geven. Wil je graag een gedetailleerde prijs op maat? Aarzel dan niet om offertes op te vragen bij verschillende installateurs in je regio.
Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste installateurs in je buurt. Vergelijk de offertes die je van hen gaat ontvangen, want je kan er tot wel 35% mee besparen.
Geen goede offertes ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.