×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

terras-aanleg.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Tegeldragers plaatsen: een robuuste ondergrond voor je terras!

Bij het plaatsen van een tegelterras kan je op verschillende manieren te werk gaan. In de meeste gevallen worden de terrastegels gewoon op de volle grond geplaatst. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kunnen terrastegels ook op tegeldragers geplaatst worden. En dit is een hele interessante optie in bepaalde specifieke situaties.

Laten we dus eens kijken in welke situaties het plaatsen van terrastegels op tegeldragers interessanter kunnen zijn dan het plaatsen van terrastegels op de volle grond.

In dit artikel:

Wat zijn tegeldragers?

tegeldragers © Shutterstock - Tegeldragers dienen als fundering voor een tegelbed

Tegeldragers zijn draagvoetjes gemaakt van rubber of kunststof, die als fundering dienen voor een tegelbed. Ze worden geplaatst op een vlakke ondergrond.

Hoewel tegeldragers vaak als ondergrond dienen voor tegels, kunnen ze ook als ondergrond dienen voor andere materialen, zoals balken of planken.

Tegeldragers hebben als primaire functie om een egale ondergrond te bieden voor een tegelvloer, in situaties waar de ondergrond niet volledig vlak is. Ook kunnen ze een tegelvloer op een bepaalde manier laten hellen, zodat water kan afvloeien en niet op de tegelvloer blijft liggen.

Tegeldragers worden dus vooral geplaatst in situaties waarbij je een terras wil plaatsen op een ondergrond die niet volledig vlak is. Typische voorbeelden hiervan zijn dakterrassen en parkeerdaken.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een nieuw terras plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Geniet binnenkort al van de zon op je nieuw terras!

Benieuwd naar het tarief van een professionele tuinaannemer?

Vergelijk prijzen van professionele tuinaannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een zonnig en rustgevend terras, waar je optimaal kan genieten van je tuin? Laat het niet bij een droom blijven. Vraag gratis offertes aan, vergelijk prijzen, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
terras aanleggers

aanvraag starten


verstelbare tegeldragers © Shutterstock - Tegeldragers kunnen variëren al naargelang hun hoogte

Soorten tegeldragers

Er zijn verschillende soorten tegeldragers verkrijgbaar. Het soort tegeldrager dat je moet kiezen, is vooraf afhankelijk van hetgeen je wil bereiken met je terras. Wil je een egale ondergrond voor je terras maken? Wil je een terras laten hellen om regenwater te laten afvloeien?

Dit zijn de soorten tegeldragers die je kan verkrijgen.

In hoogte verstelbare tegeldragers

Heb je geen egale ondergrond, dan kan je kiezen voor tegeldragers die in hoogte verstelbaar zijn. Door te spelen met de hoogtes van je tegeldragers, kan je uiteindelijk voor een egale ondergrond zorgen, zodat je een perfect egaal tegelbed bekomt.

In hoogte verstelbare tegeldragers zijn vooral handig bij dakterrassen die niet overal even vlak zijn, of in het geval dat de tegels niet het juiste afschot kunnen volgen. Al zijn er voor deze laatste situatie ook nog andere mogelijkheden.

Verstelbare tegeldragers kunnen wel het meest handige alternatief zijn, en ze werken in ieder geval tijdsbesparend.

Hoeveel je de tegeldragers kan verstellen, kan variëren van type tot type. Sommige tegeldragers kunnen zelfs tot 1 meter hoog verstelbaar zijn.

Tegeldragers met een opstaande rand

Vele tegeldragers zijn voorzien van een opstaande rand of een kruis in het midden. De bedoeling van dit type tegels is om een open voeg tussen de tegels te creëren. Doordat je het tegelbad op een verhoog plaatst, kan je immers moeilijker voegen tussen de tegels. Een optie is dan om de voegen open te laten.

Dit heeft trouwens een interessant voordeel. Door de open voegen tussen de tegels kan het regenwater ook makkelijker afvloeien tussen de tegels. Het regenwater komt dan op de ondergrond onder het tegelbed terecht, waar het verder kan afvloeien.

tegeldragers met opstaande rand © Shutterstock - Tegeldragers zijn soms voorzien van een opstaande rand, om zo voor extra stabiliteit te zorgen

Tegeldragers met geluiddempende functie

Soms kan het wenselijk zijn om tegeldragers met een geluiddempende functie te hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je de geluidsoverlast naar de onderliggende ruimte toe zoveel mogelijk wil beperken.

Zulke geluiddempende tegeldragers zijn dan voorzien van rubberen elementen of EVA (ethyleenvinylacetaat). Als alternatief voor deze tegeldragers kan je ook voor rubberen tegeldragers of tegeldragers van eenvoudige platte bitumen kiezen.

Voordelen en nadelen van tegeldragers

In wat je al kon lezen, heb je al enkele voordelen van tegeldragers kunnen ontdekken. Voor de volledigheid zullen we hier alle voordelen (en nadelen) van tegeldragers nog eens netjes oplijsten.

Voordelen van tegeldragers

tegeldragers voor balken © Shutterstock - Tegeldragers kunnen ook als ondergrond dienen voor balken of planken

+ Met behulp van tegeldragers zal regenwater makkelijk kunnen afvloeien. Je kan voegen tussen de tegels open laten, waarlangs regenwater kan afvloeien. Daarnaast kan je dankzij tegeldragers je terras ook een lichte hellingsgraad geven, wat er ook voor zorgt dat regenwater kan afvloeien.

+ Doordat regenwater beter kan afvloeien, zal je ook kalkaanslag op je terras kunnen vermijden.

+ Tegels die geplaatst zijn op tegeldragers kunnen makkelijk terug gedemonteerd worden. Hierdoor is het mogelijk om de ruimte onder de tegels makkelijk te onderhouden, of eventueel te herstellen.

+ Het plaatsen van een tegelterras met behulp van tegeldragers gaat makkelijk en snel. Je kan het bovendien makkelijk zelf doen indien je een beetje handig bent aangelegd.

+ Tegeldragers zijn vrij goedkoop. Meer over de prijs van tegeldragers vind je verderop in dit artikel.

+ Tegeldragers kunnen niet enkel dienen als ondergrond voor tegels, je kan ze ook gebruiken als ondergrond voor bijvoorbeeld balken of planken.

Nadelen van tegeldragers

Het voornaamste nadeel van tegeldragers is dat niet alle tegels in aanmerking komen om op deze manier geplaatst te worden. Vooral dunne tegels zijn niet combineerbaar met tegeldragers, omdat er een risico is dat ze kunnen breken bij een zware belasting. Je gaat best uit van een minimum dikte van 30mm. Deze dikte is trouwens ook afhankelijk van de grootte van de tegel en het materiaal waaruit deze is opgebouwd. Hoe groter de tegel is, hoe dikker deze moet zijn. Dit zijn de diktes die we aanraden per grootte:

GrootteMinimale Dikte
Tegels van 40cm op 40cmMinimale dikte van 35mm
Tegels van 50cm op 50cmMinimale dikte van 45mm
Tegels van 60cm op 60cmMinimale dikte van 50mm

Wat is de prijs van tegeldragers?

De prijs voor één enkele tegeldrager is niet zo hoog. Ze kosten ongeveer 2 à 3 euro per stuk.

De prijs kan natuurlijk wel oplopen indien je veel van deze tegeldragers nodig hebt. Dit hangt af van hoe groot je terras wordt, en hoeveel tegels je wil plaatsen. Wanneer je gaat voor dunnere tegels, is het soms aan te raden om in het midden onder elke tegel nog een extra tegeldrager te plaatsen, om het risico op breken te verminderen. Deze extra drager onder elke tegel kan de uiteindelijke prijs doen oplopen.

Ook wanneer je je terras laat plaatsen door een ervaren professional, moet je rekenen op een meerkost.

Gratis offertes voor het aanleggen van een terras

Benieuwd hoeveel het zou kosten om je terras te laten leggen door een vakman? Vul ons offerteformulier in, en wij selecteren voor jou de beste vakmannen in jouw buurt. Zij sturen je elk een offerte op maat op. Je kan deze offertes op je gemak vergelijken en zo tot wel 35% besparen.

Alle offertes die je ontvangt zijn 100% gratis en zonder enige verplichting.


terras aanleggers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Terrastegels: het complete overzicht
Terrasklinkers: het complete overzicht
Offertes voor terrasaanleg