Wie tegels wil leggen op zijn terras, die kan kiezen uit verschillende soorten materialen. Keramische tegels en natuurstenen tegels zijn misschien wel de meest bekende, maar de laatste jaren zijn ook de betontegels erg in opmars. Daar hebben de vele voordelen zeker wat mee te maken.
Betontegels zijn dus een interessant alternatief geworden voor keramische tegels en natuursteen tegels. Maar welke mogelijkheden heb je met betontegels? Hoe moet je ze onderhouden, en hoeveel kost een terras met betontegels?
Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.
De voornaamste reden voor de stijgende populariteit van betontegels zijn de vele voordelen. Het is dus zeker interessant om zowel voordelen als nadelen eens op te lijsten.
+ In vergelijking met alternatieven, zoals keramische tegels en tegels in natuursteen, zijn betontegels relatief goedkoop. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van betontegels.
+ Betontegels zijn heel veelzijdig. Je kan ze gebruiken voor het aanleggen van een terras, maar ze zijn daarnaast ook geschikt voor het aanleggen van een oprit. Ook voor bestrating worden ze weleens gebruikt. Betontegels kunnen ook gekozen worden als vloerbedekking binnenshuis, waardoor de vloer binnen perfect kan doorlopen naar de vloer buiten.
+ Als terrastegels biedt beton heel wat voordelen. Zo zijn betontegels heel sterk en slijtvast. In de winter zijn ze ook vorstbestendig.
+ Betontegels zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en formaten. Hierdoor kan je je eigen invulling geven aan je terras in betontegels.
+ Door te kiezen voor een terras in gepolierde beton, creëer je een terras zonder naden. Hierdoor heeft onkruid geen kans om te groeien tussen de tegels door. Bovendien kan je kunstmatig naden aanbrengen op de gepolierde betonvloer, waardoor het toch lijkt alsof je tegels hebt.
Betontegels nemen sneller vocht en vuil op dan keramische tegels of natuurstenen tegels. Daarom is het belangrijk om een beschermende coating aan te brengen op betontegels.
Ook oliën en vetten kunnen makkelijk in een betonvloer trekken. Dit soort vlekken moet er vervolgens uitslijten.
Gladde betontegels of gepolierde betonvloeren kunnen bij regenweer zeer slipperig worden. Het is dan ook interessant om je terrasvloer te voorzien van een anti-slip laag.
Net zoals betonklinkers zijn ook betontegels minder kleurvast dan keramische of natuurstenen tegels. Een coating aanbrengen op de betontegels kan dit probleem verhelpen.
Er zijn verschillende soorten betontegels waaruit je kan kiezen. Ze verschillen op basis van design en eigenschappen. Dit zijn de meest voorkomende uitvoeringen.
De standaard tegels zijn de eerste soort betontegels. Ze zijn vooral bekend omwille van het feit dat ze vaak als bestrating worden gebruikt. Zo is de gewone stoeptegel waarschijnlijk de allerbekendste betontegel.
De stoeptegel is een kleiner formaat van betontegels. Maar ze zijn ook beschikbaar in andere afmetingen en diktes. De meest gangbare formaten van standaard betontegels zijn:
Het is ook mogelijk om je betontegels op maat te laten maken.
Het is interessant om iets langer stil te staan bij het formaat van je tegels, aangezien ze voor een groot deel het design van je terras zullen bepalen. Grotere egale tegels ogen bijvoorbeeld een pak stijlvoller en moderner. Ook de kleur zal trouwens voor een groot stuk het design van je terras bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een donkere kleur indien je een moderne en strakke look wil geven aan je terras.
Standaard betontegels zijn te verkrijgen met zowel een open als een gesloten structuur.
In tegenstelling tot bv. keramische tegels zijn betontegels heel gevoelig voor vuil, vocht, algen en mossen. Daarom is het verstandig om ze de nodige bescherming te geven. Je kan betontegels op voorhand behandelen met een beschermende coating van epoxy of polyurethaan. Ook kan je kiezen voor geïmpregneerde betontegels, die beter bestand zijn tegen vocht.
Zeker voor terrastegels is het raadzaam om de toplaag van je tegels een beschermende coating te geven. Zo zijn ze in ieder geval makkelijker te reinigen.
Je kan ook kiezen voor siertegels. Grindbetontegels zijn betontegels die langs de bovenkant zijn afgewerkt met een laag van siergrond of split. Omwille van hun oneffen oppervlakte zijn grondbetontegels zeer slipvast.
Dit type tegels was vooral vroeger heel populair. Je ziet ze nog steeds vaak terugkomen op terrassen, tuinpaden of opritten. Ze zijn echter nog steeds te verkrijgen, en vooral zeer geschikt voor meer landelijke terrassen. Hier dragen ze bij aan de uitstraling van het terras door hun natuurlijke looks.
Dat je grindbetontegels nog zeer vaak ziet liggen, toont aan dat ze heel duurzaam en sterk zijn. Ze gaan vele jaren mee.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor een terras in gepolierde beton. Technisch gezien is dit geen tegelterras, aangezien de beton over de hele oppervlakte van het terras wordt uitgestort. Je krijgt bijgevolg een naadloze betonvloer.
Je kan je terrasvloer er wel laten uitzien als een tegelterras, door achteraf kunstmatige naden toe te voegen op de betonvloer. Zo ziet je gepolierde betonvloer er toch nog uit als een tegelvloer. Het voordeel is dat je de 'naden' kan inslijpen waar je zelf wil, en dat je het zelfs mooi kan laten uitkomen op basis van de afmetingen van je terras. Zo zit je niet met halve tegels aan de zijkanten.
Ook handig aan deze methode is dat je de grootte van je 'tegels' zelf kan bepalen. Wil je graag een strakke en moderne look, ga dan voor grotere tegels met een afmeting van 100*100 of meer.
Waarop letten bij het plaatsen van een terras in polybeton?
Betontegels zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Het is zelfs mogelijk om betontegels op maat te laten maken, maar uiteraard is dit een duurdere optie.
Dit zijn de meest standaard formaten voor betontegels:
Het formaat van je tegels zal voor een groot stuk de uitstraling van je terras bepalen. Kies voor grote tegels indien je een moderne en strakke look wil nastreven.
Een terras in betontegels is heel gevoelig voor vocht, vuil, mossen en algen. Daarom is het belangrijk om je betonterras goed te onderhouden. Dit kan je doen met een aantal heel eenvoudige handelingen.
Zo is het belangrijk om je terras mooi proper te houden. Verwijder regelmatig bladeren van je terras, omdat deze bladeren bepaalde zuren bevatten die vlekken op je betontegels kunnen maken.
Een terras met betontegels is ook heel gevoelig voor agressieve schoonmaakproducten. Gebruik in geen geval producten zoals chloor of anti-kal om je terras te reinigen, aangezien ze de beschermende toplaag kunnen beschadigen. Ook een hogedrukreiniger vermijd je best, omdat ook de hoge druk van het water de beschermende toplaag kan beschadigen.
Wil je toch je terras reinigen met nat, dan doe je dit best met een neutraal schoonmaakmiddel in combinatie met een speciale terrasreiniger.
De prijs voor een terras in betontegels is vooral afhankelijk van de grootte van je terras en het type betontegel dat je kiest.
Een terras in gepolierde beton is over het algemeen goedkoper bij grotere oppervlakten, omdat het dan makkelijker en sneller gaat om beton te storten dan om tegel per tegel je terras aan te leggen.
Kies je voor een terras met betontegels, dan bedraagt de prijs gemiddeld zo'n 50 à 90€ per vierkante meter (excl. BTW). Kies je voor een duurdere variant van betontegels, dan kan de prijs oplopen tot 150€ per vierkante meter.
Naast de prijs voor de plaatsing van de tegels moet je soms ook rekening houden met bijkomende kosten. Bij het plaatsen van betontegels is er vaak een kraan nodig, die de tegels op hun plaats legt. Soms is het gebruik van deze kraan inbegrepen in de prijs van de aannemer, maar soms vraagt een aannemer je er een extra vergoeding voor. Het is dus belangrijk om te weten wat in de prijs vervat zit als je offertes vraagt bij een aannemer.
Wil je graag een terras laten leggen in betontegels, en ben je benieuwd naar de prijs? Vul onderstaand offerteformulier in, en wij contacteren op basis van jouw gegevens meerdere specialisten actief in jouw regio die voldoen aan jouw voorwaarden. Zij sturen je elk een offerte op maat op, zodat je hun prijzen kan vergelijken. Op die manier kan je een aanzienlijk bedrag besparen op je eindfactuur.
Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn 100% gratis en vrijblijvend.